Писмо премијерки Ани Брнабић

Премијерки Владе Републике Србије

Ани Брнабић

Поштована,

Веома смо обрадовани чињеницом да сте прочитали наше писмо и обратили пажњу на наше удружење. Међутим, у том одговору из кога сазнајемо претходно речено, кажете да ће нас контктирати неко из Министартва културе и информисања са којима иначе, имамо вишегодишњу добру сарадњу, али нас по овом питању нико није до сада контактирао.

У првом писму молили смо да наше представнике позовете на састанак како бисмо Вам представили наше удружење, као и на свим будућим састанцима које будете организовали са осталим медијским удружењима, како бисмо равноправно учествовали у доношењу одлука важних за ширу реформу медијске сцене у Србији. Једно од таквих решења је свакако Медијска стратегија. Међутим, састанци са медијским и новинарским удружењима увелико трају, а нас нико не обавештава ни о чему.

Подсећамо да је у саопштењу које је потписала Влада Србије наведено  да је „важно да сви заједно радимо на овоме, јер нам је заједнички циљ да наше друштво добије документ који ће бити развојни и из кога ће даље моћи да се развија медијско тржиште у Србији и то уз поштовање принципа равноправности, транспарентности и инклузивности“. У потпуности се слажемо да овим али се с разлогом питамо: Где смо ми у тој причи?

Ми смо Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) са седиштем у Нишу, председник је из Врања, а штитимо интересе свих медијских посленика од Прешева до Суботице, и од Новог Пазара до Димитровграда и Пирота. Постојимо већ скоро четири године и имамо бројно чланство, а многи од њих су управо разочарани чланови «великог» УНС-а НУНС-а, па и НДНВ-а. Често чујемо да се позивате на репрезентативност, па нас интересује како да ми докажемо нашу репрезентативност, по ком закону? Осим тога, веома важно питање за нас је и како, по којим критеријумима се бирају удружења са којима се Влада договара? Шта је то што нас може да квалификује за тако нешто, односно по чему су нека удружења која учествују, боља од нашег ако смо ми бројнији, стручнији и једино смо удружење које заступа интересе свих локалних медија и у њима запослене новинаре и све остале медијске раднике. О нашој стручности и релевантности можете добити објективне оцене управо од Министарства кулутре и информисања на које нас, иначе упућујете.

Ми можда јесмо организовани локално али размишљамо глобално. За нас је напредак и развој српског медијског простора у фокусу пажње, јер је немогуће да се ради добро и квалитетно само у Београду и Новом Саду.

Потпуно смо сагласни да је израда медијске стратегије важан део ширих реформи које Влада Србије спроводи. Колико видимо, Влада је одлучна да, упркос почетним неслагањима и различитим тумачењима, медијска стратегија буде усвојена, «јер је то важан корак у оснаживању медија и друштва у целини».

Управо зато Вас још једном подсећамо да и један ПРОУНС постоји у Србији и веома је заинтересован да својим стручним знањем и одговорним, професионалним понашањем допринесе стварању једног тако важног документа као што је текст Медијске стратегије.

У нади да ћете објективно размотрити наш захтев, те да ћете наше представнике укључи у Радну групу за израду медијске стратегије, као и у Координационо тело за сарадњу са медијима, срдачно Вас поздрављамо.

   У Врању, 13.јуна 2018.                                                                                                                                                                                                                                                                                      Председник ПРОУНС-а

                                                                           Зоран Величковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *