Да ли је цев оружја уперена према председнику Србије, слобода медија?

Врање, 28.11.2019. године

Насловна страна НИН-а која је током јучерашњег дана објављена на друштвеним мрежама изазвала је буру у јавности. Многи су ову насловну страну на којој се налази  фотографија са сајма наоружања од пре две године, на којој се у првом плану види снајпер, а у позадини председник Александар Вучић и Милорад Додик, протумачили као својеврстан позив на насиље и таргетирање човека који обавља највишу државну функцију у земљи.

И Професионално удружење новинара Србије(ПРОУНС) подиже свој глас против оваквих насловница и сматра да би било добро кад би се, пре свега, еснафска удружења одредила према овоме и јасно ставила до знања да су позиви на насиље, у било ком облику, недопустиви и неспојиви са важном улогом коју медији имају у друштву.

У најмању руку, скандалозно је и непримерено да недељник НИН на насловној страни издања објави фотографију која се може протумачити као позив на убиство председника Србије Александра Вучића.

Таква фотографија, сматра ПРОУНС, представља говор мржње и директан позив на линч и насиље. Допуштено је да имамо различита политичка уверења, али у било којој демократској земљи, а нарочити у оној у којој је убијен премијер Зоран Ђинђић, недопустиво је да се оваква фотографија нађе на насловници политичког недељника. Оваквом насловницом НИН је довео у питање своју традицију и углед.

Због свега, ПРОУНС изражава гнушање над оваквим инсинуацијама и позива стручну јавност да јасно и гласно одговори да питање: Да ли је цев оружја уперена према председнику Србије, слобода медија?

Prouns Prouns

Learn More →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *