На последњој Скупштини ПРОУНС-а, којој је присуствовало око стотинак медијских радника из целе Србије усвојена је и „Нишка медијска декларација“.
Председник Удружења медија и медијских радника Гвозден Николић казао је да се декларацијом коју је усвојио ПРОУНС упућује подршка Радној групи за доношење нове медијске стратегије.

„Нова медијска стратегија требало би да заустави даље урушавање медијске сцене у Србији. Њоме би се зауставиле погубне последице које је произвела претходна медијска стратегија и сет медијских закона„, рекао је Николић.

Он је додао да се декларацијом даје подршка Радној групи Владе Србије у изналажењу решења за националну агенцију Тањуг, као и решавању власничког удела у Политици и Вечерњим новостима.

„Декларацијом захтевамо отварање социјалног дијалога и потписивање гранског колективног уговора којим би био обезбедјен минимум професионалне заштите и права новинара„, рекао је Николић.

Основни циљ оживљавања ПРОУНС-а је заштита медија и медијских радника на локалу широм Србије, пору;ио је председник ПРОУНС/а Зоран Величковић.

„Наш циљ је да кроз медијску стратегију и евентуално медијске законе утичемо на стварање амбијента у коме неће бити гашења медија и отпуштања медијских радника, већ ће напротив доћи до отварања нових медија„, истакао је Величковић И додао „Настојаћемо да се очува све оно што је добро и што постоји„.

Према Величковићевим речима, ПРОУНС ће подржати захтев Синдиката новинара Србије да убудуће један од критеријума за пројектно суфинансирање буде и постојање синдикалних организација у већим медијима.

Генерални секретар ПРОУНС-а Сладјана Остојић рекла је да се то удружење разликује од УНС-а и НУНС-а по томе што доминантно заступа интересе локалних и регионалних медија

„Сведоци смо пропадања и затварања локалних медија. Наш првенствени задатак биће да се изборимо за опстанак медија на локалу„, изјавила је Остојић.

Leave a Reply

  • (not be published)