ПРОУНС и Нишка медијска декларација

На последњој Скупштини ПРОУНС-а, којој је присуствовало око стотинак медијских радника из целе Србије усвојена је и „Нишка медијска декларација“.
Председник Удружења медија и медијских радника Гвозден Николић казао је да се декларацијом коју је усвојио ПРОУНС упућује подршка Радној групи за доношење нове медијске стратегије.

-Нова медијска стратегија требало би да заустави даље урушавање медијске сцене у Србији. Њоме би се зауставиле погубне последице које је произвела претходна медијска стратегија и сет медијских закона,рекао је Николић.

Он је додао да се декларацијом даје подршка Радној групи Владе Србије у изналажењу решења за националну агенцију Тањуг, као и решавању власничког удела у Политици и Вечерњим новостима.

– Декларацијом захтевамо отварање социјалног дијалога и потписивање гранског колективног уговора којим би био обезбедјен минимум професионалне заштите и права новинара, рекао је Николић.

Основни циљ оживљавања ПРОУНС-а је заштита медија и медијских радника на локалу широм Србије, поручио је председник ПРОУНС-а Зоран Величковић.

-Наш циљ је да кроз медијску стратегију и евентуално медијске законе утичемо на стварање амбијента у коме неће бити гашења медија и отпуштања медијских радника, већ ће напротив доћи до отварања нових медија, истакао је Величковић и додао да ће настојати да се очува све оно што је добро и што постоји.

Према Величковићевим речима, ПРОУНС ће подржати захтев Синдиката новинара Србије да убудуће један од критеријума за пројектно суфинансирање буде и постојање синдикалних организација у већим медијима.

Генералнa секретарka ПРОУНС-а Слађана Остојић рекла је да се то удружење разликује од УНС-а и НУНС-а по томе што доминантно заступа интересе локалних и регионалних медија.

-Сведоци смо пропадања и затварања локалних медија. Наш првенствени задатак биће да се изборимо за опстанак медија на локалу, изјавила је Остојић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *