ПРОУНС тражи да тужилаштво покрене поступак због угрожавања сигурности новинарке

6.11.2019.

Професионално удружење новинара Србије, ПРОУНС, најоштрије осуђује претње упућене новинарки из Врања, Јелени Стојковић, дописници Вечерњих новости.

ПРОУНС тражи да тужилаштво покрене поступак због угрожавања сигурности новинарке упућивањем претњи телефонским позивом од стране непознатог лица.

Како је рекла сама Јелена Стојковић непозната особа претила је да ће „убиту њу и њено дете“ уз „најстрашније псовке“. Након низа позива новинарка је случај пријавила полицији. Она сумња да се ради о мајци ученице чије су се обнажене фотографије прошириле међу основцима у Врању, а о чему је она писала.

„Приликом објављивања текста водили смо рачуна да ни на који начин не означимо девојчицу, нити да откријемо њен идентитет. Није ме страх због претњи, али је ситуација непријатна“, рекла је Стојковић и додала да све време има пуну подршку своје редакције.

ПРОУНС осуђује сваки вид насилничког понашања према новинарима и ометање у вршењу посла од јавног значаја информисањем. Захтевамо од државних органа да свим новинарима у Србији омогуће да слободно извештавају, а да оне који вређају и прете, санкционишу. Србија је слободна земља у којој је загарантована слобода говора. Професионално удружење новинара Србије очекује да одговорни за претње буду и кажњени у складу са Законом, који прописује затворску казну од шест месеци до пет година затвора за угрожавање сигурности претњом особама које обављају посао од јавног значаја информисањем.

 

Prouns Prouns

Learn More →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *