Са панел дискусије o значају локалних медија у Србији

24.10.2019.

У оквиру заједничког представљања на сајму медија ПРОУНС и КОМНЕТ организовали су и трибину на тему  „Значај локалних медија у Србији.“ Говорили су стручњаци из области медија, представници Министарства културе и информисања и новинарских удружења.

Панел дискусија о значају локалних медија привукла је велику пажњу зналаца медијских прилика. Стручњаци су говорили о положају локалних медија данас, пет година након доношења медијских закона и периода приватизације.

Снежана Печенчић из Сектора за информисање и медије Министарства културе и информисања на панел дискусији истакла је да су медијски закони донети 2015. године умногоме  променили положај локалних медија. Многи нису издржали процес приватизације и угашени су.

-Данас имамо више медија него пре годину дана, али то више нису класични локални медији какви су некада били. Сам систем информисања се битно променио. Штампани и електронски медији на локалном нивоу су основни облик информисања становништва и даље, и треба говорити о томе како унапредити њихов положај. Мислим да пројектно суфинансирање које је увео Закон о јавном информисању и медијима је институт који се није најбоље примењивао, не могу рећи да није добар или превазиђен, да га треба променити, али мора бити боље примењиван. Многе локалне самоуправе у примени тог пројектног суфинансирања нису се снашле, рекла је Снежана Печенчић, из Сектора за информисање и медије Министарства културе и информисања.

-Мора да се ради на развоју и очувању локалних медија, средства намењена за суфинансирање нису довољна за њихов опстанак, истакла је она и закључила да је умрежавање медија итекако потребно.

Емилија Марић, председница Управног одбора Комнет-а, је истакла задовољство процесом умрежавања у оквиру ове мреже електронских медија.

-Јако је важно да будемо умрежени, да што више радимо, јер ми заједнички већ сада имамо доста емисија где обухватамо целу Србију, размењујемо материјале и информације, што је јако битно, што је јако битно и гледаоцима, каже Емилија Марић, председница УО КОМНЕТ-а.

Данијела Иванковић, председница Друштва новинара Ниша подсетила је да положај новинара у малим срединама није лак и да пројектно суфинансирање не би смело да буде једини извор финансирања локалних медија.

-Комнет је сјајна ствар, кућа у којој ја радим је од почетка у Комнету и заиста може да помогне нашим медијима да размењујемо информације, не праве сви дечји програм, не праве сви емисије из здравства, помажемо једни другима, каже Данијела Иванковић.

Зоран Величковић, председник ПРОУНС-а, подсетио је да су локални медији суочени са егзистенцијалним питањима. У петој години постојања Професионално удружење новинара Србије већ броји преко 500 чланова са тенденцијом да до краја године достигну број од 800. Медијски радници препознали су да ПРОУНС заступа интересе медија на локалу. Величковић се сложио да је све више онлајн медија.

-То даје лажну слику о повећању броја медија након доношења медијских закона. Ти медији имају по једног или ниједног запосленог, дакле ми данас имамо 100 медија више, али заборављамо да кажемо да имамо 1000 мање запослених у локалним и регионалним медијима, јер су угашени они медији који су били респектабилни, а њихово место су заузели неки други, додао је Величковић.

-Ако је интерес да о медијској стратегији и о медијима одлучују само новинари из круга двојке, из Београда, онда то није у реду. Неће моћи тако, јер наша удружења су све јача, све бројнија, има нас и борићемо се и изборићемо се за наше место на медијском простору Србије, рекао је Величковић.

Неки од закључака панел дискусије су да треба додатно радити на пројектном суфинансирању у смислу едукације медија и медијских радника, али и радника локалних самоуправа који спроводе Закон, затим на измени Закона са нормама за поправљање положаја локалних медија, што ће уследити после усвајања нове медијске стратегије, повећати средства за суфинансирање, отварати нова тржишта, поспешити информисање на језицима националних мањина, оспособити менаџерску структуру локалних медија, едуковати квалитетан кадар и слично.

Prouns Prouns

Learn More →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *