Јавна расправа о Нацрту закона о јавном информисању и медијима и Нацрту закона електронским медијима

Министарство информисања и телекомуникација је упутило Нацрт закона о јавном информисању и медијима и Нацрт закона о електронским медијима на јавну расправу, која ће трајати до 7. октобра 2023. године.Предложени нацрти закона имају за циљ да унапреде систем јавног информисања у Републици Србији и створе услове за боље регулисање тржишта електронских медија. Такође, предложени нацрти закона последица су усклађивања са Стратегијом развоја система јавног информисања у Републици Србији за период 2020 – 2025. године и изменама Директиве о аудиовизуелно-медијским услугама из 2018. године.
PRILOG
У изради предлога нацрта медијских закона поред представника јавне управе велики допринос су дала новинарска и медијска удружења, као и међународни партнери: Делегација Европске уније у Републици Србији, Мисија ОЕБС-а, Амбасада Краљевине Норвешке и Фондација Конрад Аденауер.
Нацртом закона о јавном информисању и медијима, између осталог, потпуније је дефинисан јавни интерес у области јавног информисања и ближе је уређен рад издавача медија чији су оснивачи национални савети националних мањина, као и детаљно уређен поступак пројектног суфинансирања.
Нацрт Закона о електронским медијима, поред хармонизације са ревидираном Директивом о аудиовизуелно-медијским услугама из 2018. године и испуњености претприступних обавеза из поглавља 10, ствара предуслове за постизање веће независности и професионалности Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), а тиме и бољег регулисања тржишта електронских медија што је основни захтев Стратегије развоја система јавног информисања у Републици Србији за период 2020 – 2025. године.
Јавна расправа биће организована у форми презентација и дискусија о нацртима закона путем округлих столова, који ће се одржати 13. септембра у Београду (11 часова, Привредна комора Србије, Велика сала, адреса: Ресавска 15), 20. септембра у Нишу (11 часова, Официрски дом, адреса: Орловића Павла ББ), 27. септембра у Новом Саду (11 часова, Скупштина града Новог Сада, Велика сала на I спрату, адреса: Жарка Зрењанина 2, улаз III) и 4. октобра у Крагујевцу (11 часова, Зграда управе града, Скупштинска сала, адреса: Трг слободе 3).
Министарство информисања и телекомуникација позива државне органе, стручну јавност, новинарска и медијска удружења, невладине организације, организације цивилног друштва као и друге заинтересоване стране, да узму учешће у јавној расправи и дају допринос у изради медијских закона Републике Србије.

Prouns Prouns

Learn More →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *