ПРОУНС послао закључке са трибине премијерки и саветници председника

Влади Републике Србије

Председници Владе Ани Брнабић

Саветници председника Србије Сузани Васиљевић

Поштоване,

У организацији Радио телевизије Врање и Професионалног удружења новинара Србије (ПРОУНС) одржана је трибина о стању и перспективама локалних медија, на којој се посебно говорило о тешкоћама и професионалним изазаовима са којима се медији сусрећу.

Посебан сегмент био је посвећен унапређењу медијске сцене у региону, подстицању саморегулације и подизању професионалних стандарда.  Повод за организацију једне овако велике трибине која је окупила више од 40 учесника са подручја целе Србије, од Прешева до Суботице и од Новог Пазара до Димитровграда био је 7.септембар, 38. рођендан Радио Врања.

Трибини су присуствовали: помоћница министра културе и информисања, Славица Трифуновић, стручни сарадник у министарству Милан Петковић, председница СИНОС-а Драгана Чабаркапа, представници локалне самоуправе Врања, као и директори и главни уредници медија из Београда, Новог Сада, Суботице, Ниша, Врања, Бујановца, Пирота, Крушевца, Чачка, Пријепоља , Новог Пазара и других градова Србије.

Медији и медијска удружења окупљена око Професионалног удружења новинара Србије поручили су са ове трибине да не само да нису “фантомска” удружења, већ су објективни, кооперативни играчи на медијском небу Србије и да врло реално сагледавају медијску сцену, уважавајући све друштвено-економске проблеме са којима се држава суочава.

ПРОУНС нуди једноставна и конкретна решења за што бољи положај медија и медијских радника у Србији и спреман је да се укључи у све активности за уређење медијске сцене.

Новинари, уредници, медијски радници из свих крајева Србије, говорили су на трибини о тешкоћама и професионалним изазовима са којима се сусрећу локални електронски медији.

Оцењено је да је тренутни положај локалних и регионалних медија лош и забрињавајући те да за овакво стање највећу одговорност сносе представници, назови великих удружења (НУНС,НДВ, АНЕМ, Локал прес и други) који су учествовали у креирању претходне медијске стратегије и доношења сета медијских закона.

Недвосмислена је оцена свих учесника трибине да представници тих истих удружења и сада имају монопол у изради нове медијске стратегије, а да представници наших медијских удружења насталих из нужде, нису укључени у рад Радне групе за израду нове медијске стратегије као ни у Тим за координацију медија.

„Нама је и даље нејасно како они који се залажу за гашење Танјуга и других медијских кућа могу да постављају темеље будућих односа на медијској сцени? Србији треба и Танјуг и Бета и Фонет. Није нам јасно и то што они кажу да смо ми прорежимски медији, да слушамо државу. А шта су они? Кога они слушају?

Ми који поштујемо државу смо непожељни, а они за које не знамо ни кога слушају су добродошли“- чуло се на трибини.

Једногласно је подржан захтев да Вас још једном замолимо да учините све не би ли и наши представници учесвовали у рад Радне групе за израду медијске стратегије, а поготово да буду укључени  у Тим за координацију медија. Наши супростављени ставови, назови великим удружењима, би сигурно допринели бољим решењима.

Евидентирани су бројни проблеми са којима се сусрећу локални медији, уобличени закључци са ове трибине и све ће то бити достављено надлежним установама и институцијама.

Срдачно,

Зоран Величковић

председник ПРОУНС-а

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *