Правосудни систем скандалозним одлукама угрожава информисање у Србији

17.07.2020. године

Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) сматра да однос судова и медија није увек једноставан нити пријатан, али слободно информисање и независно судство морају заједно да раде на стварању друштва које се залаже за владавину права.

Владавина права не постоји без транспарентне правде и поверења јавности у правосуђе, а медији су неопходни за изградњу и одржавање тог односа поверења.

Међутим, најновија одлука Вишег суда у Београду којом се новинама „Информер“ забрањује да пишу о Драгану Ђиласу је, не само скандалозна, него улива и дубоко неповерење. Делује готово нестварно да се тако нешто дешава у 21. веку.

ПРОУНС сматра да правосудни систем не треба на медије да гледа као на непријатеље. Правосудни систем треба да препозна суштинску улогу коју медији „играју“ у информисању јавности о дешавањима у друштву. За правилно функционисање правосудног система неопходно да се правда дешава пред очима јавности.

Судови и медији имају и доста додирних тачака, које се препознају у заједничкој борби против криминала и корупције у друштву, а такође су под константним притиском политичких и економских моћника.

ПРОУНС се пита да ли оваквом одлуком неко са високог нивоа судске власти, можда враћа услуге политичком и економском моћнику? И ово није први пут. Чланице нашег удружења истичу искуство да за исти или слични проблем, правосудни органи доносе тотално другачије пресуде али опет у интересу медија који су блиски Драгану Ђиласу.

ПРОУНС у најмању руку очекује независно и правично понашање судства као и да се о овом преседану изјасне, пре свега, струковна удружења али и колеге из целокупног еснафа. Нећемо замерити ако се и правосудни систем огласи, јер оваквим и сличним одлукама угрожавају право грађана на информисање.

Prouns Prouns

Learn More →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *