ПРОУНС осудио претње новинској агенцији Танјуг

Професионално удружење новинара Србије ПРОУНС најоштије осуђује претње упућене новинарима Танјуга и наглашава да је то најозбиљнија претња коју је један српски медиј добио у последњих неколико година.

Истовремено, као медијски радници  желимо да пружимо подршку држави Србији и Министарству информисања и телекомуникација али и свим учесницима у процесу информисања грађана Србије, у напорима да се искорени наратив насилне комуникације и да се успостави култура дијалога, у којој ћемо се сви осећати безбедно и где нико неће претити метком у потиљак новинарима или био ком грађанину Србије.

ПРОУНС позива државне органе да предузму све кораке у утврђивању идентитета особе која је претила агенцији Танјуг, као и да санкционишу те особе и да у што краћем року процесуирају починиоце овог недела.

Имајући у виду озбиљност претње, позивамо и Сталну радну групу за безбедност новинара као и сва новинарска удружења да на овом примеру покажу своју непристрасност , да се ујединимо и сви заједно осудимо нападе на било ког новинара , каже се у саопштењу ПРОУНС-а.

Подсећамо, новинска агенција Тан‌југ добила је јуче на редакцијски мејл претеће писмо, које је послала особа потписана као „Трим Бардхи“ и у којем се наводи да ће сваки новинар агенције „добити метак у потиљак“ када крочи на тло Аутономне покрајине Косово и Метохија.  Видимо да је у последње време ваша пропагандистичка, шовинистичка и ратнохушачка машинерија звана  ‘’Тањуг’’ постала све агресивнија, користећи шовинистички назив ‘АП КиМ’ за Републику Косово, у служби диктатора и ратног хушкача Александра Вучића. Само да знате да пратимо лажи које свакодневно пласирате око државе Косово и Албанаца, као што пратимо кретање сваког новинара ваше псеудомедијске агенције на Косову. Будите сигурни да ће неко од њих добити метак у потиљак следећи пут када буде крочио на тло републике Косово. Пратимо све , наводи се у претњи.

Ово је онај момент када сви треба да будемо уједињени у солидарности и када сви треба да предузмемо оне кораке које нам стоје на располагању, како бисмо пре свега заштитили животе и личну и физичку безбедност свих наших грађана на територију покрајине КиМ, а са друге стране свих новинара, српских новинара који су на територији Аутономне покрајине Косова и Метохије, да покажемо да просто овакве претње наилазе на одлучну, брзу и ефикасну реакцију државе, стоји у саопштењу Проунса, које потписује председник Зоран Величковић.

Prouns Prouns

Learn More →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *