Доста је неаргументованих осуда и говора мржње

Професионалном удружењу новинара Србије су више преко главе двоструки аршини представника неких новинарских удружења, нарочито оних који су укључени у Радну групу за израду медијске стратегије и у Координационо тело за сарању са медијима.

Недопустиво је да нову Медијску стратегију пишу људи који сматрају да за њих не важе закони Србије, људи који мисле да су једини меродавни да креирају домаћу медијску сцену и који јавно омаловажавају све који не мисле као они.

Једностраним нападима на друга медијска удружења, без аргументације и без икаквих чињеница и доказа, погрдним називима и говором мржње за оне који нису део њихове приче, треба коначно стати на пут. Најкарактеристичнији пример десио се недавно  на Радној групи за израду медијске стратегије када је Недим Сејдиновић из НДВ-а, без изношења било каквих доказа, нека удружења и чланове Комисије за пројектно суфинансирање назвао криминалним. Говор мржње мора бити осуђен од стране свих.  Очекујемо, пре свега од Координационог тела за сарању са медијима да то и уради и да се тим поводом огласи.

ПРОУНС подржавамо сва настојања медијских удуржења за уређење пројектног суфинансирања. Осуђујемо све промашаје, али до таквих закључака долазимо само заједничком анализом, аргументовано, а не паушално. Ми се залажемо да се именом и презименом прозову и чланови Комисија и новинарска удружења која су их делегирала.

Конкретно нудимо новинарским удружењима да покажу добру вољу, па да кренемо од анализе последњег примера рада комисије у општини Бујановац. Да ли је тамо било незаконитости у погледу рада комисије? Ко је делегирао чланове комисије, на који начин? Зашто нека медијска удружења нису реаговала ако је било незаконитости? Односно, шта планирају да предузму против свог члана комисије који је главни протагониста незаконитог понашања?

Понављамо по ко зна који пут да смо ми из ПРОУНС-а спремни да разговарамо о свим случајевима, о раду свих комисија у чијем су саставу били наши чланови уназад годину дана, али хоћемо да разговарамо и о свим случајевима у којима су учествовали представници назови великих удружења уназад четири године, од увођења пројектног суфинансирања до данас.

Уколико се то не деси, не можемо да дамо легитимитет и да се помиримо са чињеницом да у изради медијске стратегије учествују представници оних медијских удружења којима су пуна уста поштовања медијских закона, а који  их у пракси први крше и то оне медијске законе које су сами усвојили.

ПРОУНС се јежи паушалних оцена и говора мржње, нарочито на јавним скуповима и одговорним местима. И једном за свагда – доста нам је дељења медијских удружења!

Уосталом, ми смо настали из потребе, из нужде, управо због понашања неких великих удружења који штите само сопствене , а не интересе свих медија.

Једино нам није јасно како одговорни и надлежни дозвољавају да и надаље медијску сцену, у великој мери,  кроје они који не поштују ни колеге, ни професију, ни законе ове земље, а нарочито оне које су сами креирали.

У Врању, 29.08.2018.

saopštenje PROUNS 29.08.2018

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *