Напад на Ивану Вучићевић

ПРОУНС најоштрије осуђује застрашујуће претње упућене нашој колегеници, чланици Извршног одбора ПРОУНС-а, директорки и главној и одговорној уредници Студиа Б Ивани Вучићевић, којима јој се дословно поручује „да ће је прогутати мрак“.

Претње су Ивани Вучићевић упућене непосредно после најаве да ће гост њене политичке емисије бити председник Србије Александар Вучић.

До овог тренутка, нико се није огласио да осуди, одобри, да се зачуди или обрадује због овог чина, а што је најтрагичније, ни еснафска удружења. Она иста удружења( НУНС, НДНВ, Локал прес, Медијска коалиција) којима су пуна уста слободе информисања, слободе извештавања, заштите новинара – сада ћуте.

Ћуте они увек када није реч о њиховим челним људима, на то смо већ добрано навикли. Ћутали су они и уназад 20 година кад год је нападан неко ко није „њихов“.

Знали су само да анализирају  и истражују (обично парама добијеним из иностраних фондова), случајеве који су њих директно погађали. Знали су и да држе бесконачне конференције на којима су убеђивали и нас и њих, а нарочито оне од којих су добијали новац, да се напади дешавају само „независним“ професионалцима и да траже хитну заштиту од надлежних органа и за много бизарније нападе од овог. Па, шта је сад? Чија је Ивана Вучићевић?

Ћуте и удружења чији су представници текстописци нове медијске стратегије, или седе у Тиму за координацију. Својим ћутањем дискфалификују себе за тај посао и тиме још једном доказују своју намеру да кроз медијску стратегију, медијску сцену Србије потчине само сопственим интересима.

Захтевамо од државних органа да свим новинарима у Србији омогуће да слободно извештавају, а да оне који вређају и прете, санкционишу.

Србија је слободна земља у којој је загарантована слобода говора.

PROUNS saopstenje 30.12.2018

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *