Телевизији Н1 лидерство у таблоидном приступу једној од најодговорнијих форми новинарства – документарној

Врање, 18.02.2020. године

Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) изражава наjдубље неслагање са једностраним приступом у документарном серијалу „Владалац“ ауторске екипе са Телевизије Н1.

Затечени смо количином непрофесионализма и то од оних који упорно себе предстaвљају као лидере у новинарству. У овом случају, признајемо им лидерство у таблоидном приступу једној од најодговорнијих форми новинарства – документарној.

У овом серијалу који се најављује као дводелни, они су под директним утицајем недостатка друштвено одговорног набоја и свега онога што годинама преписују конкуренцији.

Председник Вучић изложен је бруталним увредама, крајње субјективним оценама, из којих јасно извире чиста мржња и политички став Вучићевих неистомишљеника.

Неприхватљиво је да се један медиј служи оваквим средствима и води огољену, прљаву кампању против председника државе без икаквих аргумената. У њиховом приступу доминирају маркетинг, јефтине калкулације и мржња политичких неистомишљеника.

Као удружење реагујемо и позивамо колеге да размисле о овоме. Уређивачки приступи треба да се разликују и то је демократска тековина, али форсирање говора мржње у средствима јавног информисања није добар пут напретка ни борбе за оснаживање медија.

ПРОУНС посебно негодује због потцењивања јавног мњења јер се у најави документарца каже да је то и прича о грађанима Србије и о томе како се догодило да нису прозрели наративе који су Вучића довели и одржали на власти.

Искрено се надамо да ће грађани Србије препознати чији и какви све интереси стоје иза овако укројеног серијала, а мотив је свима већ одавно познат – новац и само новац.

Prouns Prouns

Learn More →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *