Аритоновић: Награда ми је посебно значајна јер носи име Пере Тумана

Душан Аритоновић, аутор текста “Оћу да сам нормалан“, који је на овогодишњем Меморијалном конкурсу “Пера Стојановић Туман“ Радио телевизије Врање освојио прво место, каже да му је ово признање посебно значајно јер награда носи име дугогодишњег сарадника и пријатеља његове породице.

“Пера Туман био је увек занимљив нама младима и сви смо помно слушали његове приче и вицеве – то је са једне стране, а са друге, овај конкурс заиста је попримио један велики значај у целој Србији и посебно ми је драго што сам у тако јакој конкуренцији добио прво место,“ каже Душан Аритоновић.

Његов драмски текст је, у конкуренцији четрнаест радова из целе Србије, одлуком петочланог стручног жирија једногласно изабран за најбољи, притом освојивши и највиши број поена – 25.

“Био сам некако инспирисан и мотивисан и добро ми је и лако ишло само писање и био сам задовољан текстом када сам га предао. Искрено, прво место у оваквој конкуренцији нисам очекивао, али ми је драго да се тако десило. Ово је мој први драмски текст,“ каже аутор Аритоновић.

Драмски текст “Оћу да сам нормалан“ приказује готово уобичајене ситуације у просечној варошкој породици. Иако су слике хумористичне и забављају читаоца, у понекој или више њих се врло лако препознајемо. Из низа духовитих сцена на крају долази јака и јасна порука, као и у сваком оваквом делу.

“То је класична врањска породица, која са једне стране држи до традиције, а са друге имамо уплив нечег модерног и то је нешто што се увек коси и судара и тако је и у мојој књизи, та тема провејава и кроз читаву моју књигу, а и овде сада, времена се брзо мењају, ми смо одрастали у неко друго време, данас живимо у другом времену које намеће неку нову етику и нове стандарде. Једна ситуација која се десила и начин на који су наши јунаци успели или нису успели да се изборе са њом, то ће већ публика видети,“ каже Аритоновић.

Текст је писан на дијалекту, што му даје додатну вредност. Душан Аритоновић већ је објавио збирку прича под називом “Аманет“ као сећање на људе и догађаје из Врања и околине. Управо је то оно што окупира пажњу аутора, који, по узору на свог оца, Србољуба Аритоновића, већ ради и на једном обимнијем драмском тексту.

Победнички текст “Оћу да сам нормалан“ биће екранизован и приказан у новогодишњој ноћи, на програму Радио телевизије Врање.

Prouns Prouns

Learn More →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *