Oпштина Бујановац да објасни како је Комисија расподелила новац за медије

Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) тражи од општине Бујановац али и од великих новинарских удружења НУНС-а и НДНВ-а да објасне: како и по ком критеријуму је Комисија за суфинасирање производње медијског садржаја од јавног интереса у овој општини састављена, уважавајући аспект стручности кандидата и кредибилност организација које представљају, као и по којим критеријумима је расподељен новац грађана Бујановца за суфинансирање медијских садржаја.

По сазнању ПРОУНС-а било је ту много нелогичности и кршења свега онога за шта су НУНС-у пуна уста хвалисања али и оштрих, па и уведљивих речи које упућују другима.

И самим изборном конкурсне Комисије обесмишљен је процес конкурсног суфинансирања јавног интереса у сфери јавног информисања именовањем компромитованих медијских и парамедијских радника на предлог само НУНС-а и НДНВ  који су читава два месеца опседали јавност Србије осуђујући паушално, ни приближно сличне потезе неких других локалних самоуправа и комисија.

Конкурсна комисија у Бујановцу била је састављена од 3 члана, од чега је само један на предлог медијског и новинарско удружења. Закон не каже тако. У члану 24. Закона о јавном информисању стоји да се ‘’већина чланова комисије именује на предлог новинарских и медијских удружења уколико такав предлог постоји.’’ А постојао је у случају Бујановца. УНС је предложио Будимира Ничића, АНЕМ и Локал прес Дејана Миладиновића. Ипак, комисија је формирана од само једног предложеног члана од стране медијских удружења и то је Радоман Ирић кога су заједнички предложили НУНС и НДНВ.

Зашто је Радоман Ирић прихватио да учествује у раду комисије формиране у супротност са правилником? Да ли је уочио неправлности  и да ли је имао било какву консултацију са својим удружењем, будући да се НУНС и НДНВ шепуре како ни по коју цену не дају легитимитет комисијама које нису састављене у скаладу са правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавог информисања? Занимљиво је знати и који су мотиви за учешће у накарадно састављеном тиму који је одлучивао о ваљаности предложених пројеката, да ли је то накнада од 20 хиљада динара за члана комисије или …

НУНС се у јавности увек противио оваквим потезима, па чак и повлачио своје чланове из комисија јер их је сматрао нерегуларним уколико нису састављене у складу са правилником. Међутим, сада је реакција изостала. Зашто се НУНС који се наводно на сав глас бори за транспарентност медија данас понаша супротно од тога?

Професионално удружење новинара Србије држи до свог кредибилитета. Зато не питамо који медији су прошли већ какви ће медијски садржаји бити произведени парама грађана Бујановца када јавност нема увид на основу чега је Комисија рангирала пројекте јер нигде не постоји такво образложење?

И сада, ово није драстично кршење Кодекса, правила пројектног суфинансирања, овде нема одговорности за катастрофалне резултате, ово није злоупотреба, није ни давање легитимитета једном у потпуности нелегитимном процесу, није ни дискриминација професионалних и квалитетних медија који раде у јавном интересу – није ништа од тога – ово је једноставно НУНС – онај који друга удружења назива фантомским, блиским властима, нестручним и слично, који решава бројне, нагомилане проблеме на медијској сцени по оваквом моделу више деценија уназад, па сведочимо њеном напретку.

У њихове квалификације и добре намере – одавно оправдано изражавамо сумњу и зато смо пре више од три године формирали ПРОУНС.

До краја године, требало би да буде завршена нова медијска статегија, а неки медијски посленици ( читај НУНС) још увек мисле да је нормално изигравати закон и подзаконска акта. И док са једне стране то чине, с друге су спремни ко запете пушке да критикују све што не долази из њихове кухиње, називају погрдним именима и фантомским појавама.

Ако будућа медијска сцена треба опет да буде креирана по НУНС-овом  моделу медијска сцена у Србији то смо ми, богом дани, ми на то не пристајемо. За такав модел имаће жестоког противника и алтернативу у ПРОУНС-у.

ПРОУНС, који од самог оснивања трпи неаргументоване нападе и осећа аниозитет челника НУНС-а, једноставно пита: да ли је у Бујановцу изигран Закон о јавном информисању и медијима и Правилник о суфинансирању пројектата за остваривање јавног интереса у области јавог информисања?  Или је ово још једна у низу скандалозних одлука чланова комисија из редова НУНС-а од увођења пројектног суфинанирања до данас, које нису засноване на стручности, вредности одређеног појекта него на томе како неки локални моћник, руку под руку са представником Независног удружења новинара Србије, замишља медијску сцену у Србији?

Председник ПРОУНС-а

Зоран Величковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *