ПРОУНС подржава став министарке Гојковић

maja gojkovic

Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) поздравља и подржава став потпредседнице Владе Србије и министарке културе и информисања Маје Гојковић о независности медијских Комисија и чињеници да се ни једног тренутка није мешала у њихов рад приликом одлучивања на свих 10 медијских конкурса.  Придружујемо се апелу који је министарка Гојковић упутила свим Комисијам, на свим нивоима,  да посебно обрате пажњу на поштовање етичких стандарда и професионалног поступања  новинара и медија, као једног од критеријума за оцену квалитета пројекта.

То се посебно односи на мере изречене од стране РЕМ-а, али не и на скандалозне одлуке саморегулаторног  тела „Савета за штампу“. Ми сматрамо да је  надлежност  такве саморегулације и начина доношења одлука по принципу „Кадија те тужи, кадија ти суди“, где се повреда Кодекса селективно примењује и оцењује, где се за исте повреде Кодекса и етичких стандарда доносе различите одлуке у зависности о ком медију је реч, дискутабилна.

Свима је јасан став ПРОУНС-а да, докле год Савет за штаму не промени начин одлучивања и не постане објективно и професионално саморегулаторно тело, да ми овакав Савет за штампу не признајемо.

Зато апелујемо да министарка Гојковић приликом доследне примене медијске стратегије, а нарочито приликом предлагања будућих медијских закона, има у виду да је током протекле јавне расправе, приликом процедуре доношења медијске стратегије, највише примедби већег дела медијске сцене Србије било на рачун фаворизовања Савета за штампу као јединог саморегулаторног  тела, а што је у директној супротности са самим појмом саморегулације.

Такође, подсећамо да је једини амандман из јавне расправе на предложени текст медијске стратегије усвојен, управо везан за Савет за штампу, али је под притиском, како то каже госпођа Љиљана Смајловић, неких „облачића“ из Брисела, у последњем тренутку и тај амандман избрисан из коначне верзије стратегије.

Подсећамо и да приликом израде медијске стратегије нису учествовали представници свих медијских удружења, јер нису били равноправни учесници у раду радних група.

И поред свих примедби на непринципијелни начин доношења одлука Савета за штампу и не признавањем његове надлежности, чланови Комисија из редова ПРОУНС-а на свим нивоима у потпуности ће поштовати, пре свега, важеће медијске законе, важећи Правилник о пројектном суфинансирању и одредбе медијске стратегије, те ће се приликом гласања у Комисијама руководити принципом да, код пројеката уједначеног  квалитета, предност имају пројекти оних медија који поштују законске прописе и Кодекс новинара Србије, односно који имају мање изречених мера од стране РЕМ-а, укључујући и непристрасно донете одлуке и опомене од стране Савета за штампу.

Prouns Prouns

Learn More →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *