Солидарности унутар новинарске заједнице апсолутно нема

3.05.2020.

Професионално удружење новинара Србије оштро је реаговало на најновије претње колегеници са Косова и Метохије, Ради Комазец.

Светски дан слободе медија обележава се 3. маја и повод је за честитање новинарима и медијским радницима, али и прилика да се укаже на важност слободног рада медија, осврне на стање медијских слобода и положаја запослених у медијима. А какво је заиста стање у медијима?

Овај трећи мај другачији је од свих до сада. Због пандемије вируса корона, медијима прети озбиљан проблем, а новинарима, нарочито онима који не припадају «квази елити», прети се и смрћу. Новинари све чешће постају мета напада колега, најчешће оних «независних» од актуелне власти, а «зависних» од којекаквих тајкуна, иностраних група и групација. Солидарности унутар новинарске заједнице апсолутно нема.

А да нажалост, нема краја простоти и бахатости, потврђено је и најновијим претњама колегеници Ради Комазец, новинарки и уредници листа „Јединство“ са Косова и Метохије која је данима изложена најпримитивнијим претњама и увредама. Колегеница Комазец, након што је поменута у једном од предлога у емисији „Утисак недеље“, суочена је са бројним нападима на друштвеној мрежи Твитер и доведена је у животну опасност.

ПРОУНС (Професионално удружење новинара Србије) поручује колегеници Ради, да је безусловно подржава зато што својим досадашњим радом и залагањима на пољу новинарства може да буде тренер професионалности и стручности онима који је нападају.

ПРОУНС упозорава да вређање наистомишљеника не сме да поприми прихватљив оквир у нашем друштву. Уколико изостане реакција надлежних и нико од органа јавне власти не позове, коначно, „квази елиту“ на одговорност због оваквог понашања, стижемо до почетка краја одговорног новинарства у Србији.

Овом приликом ПРОУНС упозорава да је већ постало уобичајено да се онлајн претње на суду и у полицији третирају као „изражавање мишљења, а не претња“ . И то није добро. И томе под хитно треба стати на пут.

Пред оваквом врстом насиља, поготово на Међународни дан слободе медија, не треба жмурити. Јер, чему да се надају остали грађани? У српском новинарству и медијима, не би смело да буде места за овакве простоте.

За све оне који желе да прочитају отворено писмо које је колегеница Рада Комазец послала Удружењу новинара Србије, то можете учинити посредством овог линка:

http://www.uns.org.rs/sr/desk/Pisma/98105/rada-komazec-prete-mi-posle-utiska-nedelje.html

Prouns Prouns

Learn More →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *